Våren 2015

PRIDE
PrideSommaren 1984. Margaret Thatcher sitter vid makten i Storbritannien och gruvstrejken rasar vilt ute i landet. Samtidigt pågår Pride­paraden i London där en grupp gayaktivister bestämmer sig för att stötta gruvarbetarna och samla ihop pengar till deras fackförening. Facket är emellertid negativt till deras stöd och väljer att avstå. Men gayaktivisterna låter sig inte avskräckas utan vänder sig direkt till de strejkande arbetarna och en oväntad allians tar form. Filmen baserar sig på verkliga händelser.
Regi: Matthew Warchus, Storbritannien 2014
I rollerna: Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West
Längd: 120 min
7 år


OPTIMISTERNA
Optimisterna98-åriga Goro är volleybollagets drottning. Med sin viljestyrka, sin livslust och sina lila Converse är hon en inkarnation av lagets filosofi. Vi följer Goro och resten av laget på och utanför volleyboll­planen – från det ögonblick de väljer att möta de svenska Krutgubbarna, genom matchförberedelserna som rör allt från intensiva träningspass till teambuilding – virkning.
Regi: Gunhild Magnor, Sverige 2014
I rollerna: Gerd Bergersen, Lillemor Berthelsen, Mary Holst Bremstad
Längd: 93 min
15 år


71′
71Om en brittisk soldat som under ett upplopp i 70-talets konflikt­drabbade Belfast skiljs från sitt förband och tvingas tillbringa en natt ensam, utan att kunna skilja vän från fiende. Visades i tävlan på Berlin Filmfestival där den hyllades av en unison kritikerkår.
Regi: Yann Demange, Storbritannien 2014
I rollerna: Jack O’Connell, Sean Harris, Sam Reid, Charlie Murphy
Längd: 99 min


PÅ VÄG TILL SKOLAN

På väg till skolanJackson, Zahira, Samuel och Carlito är hjältarna i en film som visar vad de fyra eleverna dagligen måste konfronteras med och besegra enorma avstånd över förrädiska landskap, ormar, elefanter, banditer för att ta sig till sitt klassrum. Genom att ta steget ut i den verkliga världen lämnar de också barndomen bakom sig.
Regi: Pascal Plisson, Frankrike/Kina/Sydafrika/Brasilien 2014.
I rollerna: Noura Azzagagh, Zahira Badi, Carlito, Gabriel J. Esther.
Längd: 77 min.
Barntillåten


IDA

IdaEfter att ha förlorat sina föräldrar under andra världskriget, växer Anna upp i ett kloster på landsbygden i det tidiga 1960­talets Polen. Hon förbereder sig för ett liv som nunna. Abbedissan insisterar på att Anna tar kontakt med sin enda levande släkting och Anna lär känna Wanda, en frigjord intellektuell som arbetar som domare och i hemlighet försöker utplåna smärtsamma minnen med hjälp av sprit och sex. Regi: Pawel Pawlikowski, Polen 2014
I rollerna: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Adam Szyszkowski, Halina Skoczynska, Joanna Kulig
Längd: 80 min
15 år


TVÅ DAGAR, EN NATT

Två dagar, en nattSandra och Manu är ett ungt par med två barn som precis lyckas hålla näsan över vattenytan, när Sandra får beskedet att hon sägs upp på grund av arbetsbrist. För att det inte ska bli protester på hennes arbetsplats erbjuds hennes 16 kvarvarande arbetskamrater en bonus på 1000 euro var. Sandra har nu en helg på sig att söka upp alla sina kollegor och övertala dem att offra sina bonusar, så att hon kan få behålla sitt jobb.
Regi: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne. Belgien, Frankrike 2014
I rollerna: Marion Cotillard, Fobrizio Rongione
Längd: 95 min
15 år


SVENSKJÄVEL

Svenskjävel23-åriga Dino drömmer om ett annat liv. Hon har flytt från mass­arbetslösheten i Sverige till Oslo. Men hennes nya liv blir en destruktiv tillvaro av tillfälliga jobb, ekonomiska problem och hårt festande. När hon får anställning som hushållerska i ett norskt medelklasshem hamnar hon i en verklighet långt ifrån sin egen.
Regi: Ronnie Sandahl, Sverige/Norge 2014
I rollerna: Bianca Kronlöf, Henrik Rafaelsen, Mona Kristiansen
Längd: 100 min