Våren 2009

FJÄRILEN I GLASKUPAN
Elle-redaktören Jean-Dominique Bauby drabbas av en hjärnblödning. När han vaknar upp är han totalförlamad och kan inte tala. Ena ögat är det enda han kan röra, och med detta enda kommunikationsmedel författar han sin bok ”Le scaphandre et le papillon”, som handlar om hans öde.
Regi: Julian Schnabel, 2008
Medverkande: Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Max von Sydow
Land: Frankrike/USA
Speltid: 112 min
Ålder: Från 7 år

LÅT DEN RÄTTE KOMMA IN
Stockholmsförorten Blackeberg år 1982. Oskar är 12 år och mobbad. Hans sadistiska klasskamrater Conny, Martin och Andreas passerar alla gränser i pennalismen. Oscar fantiserar om hämnd, om att ge igen. Om att vara stark, om att våga. Då står plötsligt en flicka i klätterställningen. En flicka i hans egen ålder som han aldrig sett förut. Hon heter Eli och är inte som andra – hon kan inte vistas i solljus, hon äter inte mat och för att komma in i ett rum behöver hon bli inbjuden. Hon måste dricka människors blod för att leva. Hon är vampyr. Guldbaggebelönad för bl.a. bästa regi, bästa manus och bästa foto.
Regi: Thomas Alfredsson, 2008
Medverkande: Per Ragnar, Kåre Hedebrant, Lina Leandersson
Land: Sverige
Speltid: 114 min
Ålder: Från 15 år

NO COUNTRY FOR OLD MEN
Oscarsbelönat mästerverk av bröderna Coen. När en jägare hittar en väska med två miljoner dollar efter en blodig knarkuppgörelse får han såväl mexikanska maffian som den bindgalne yrkesmördaren Chigurh efter sig. En ärrad Texaspolis ger sig av efter både jägaren och mördaren. Javier Bardems frisyr har kommenterats som en av filmhistoriens fulaste.
Regi: Ethan Coen, Joel Coen, 2008
Medverkande: Tommy Lee Jones, Woody Harrelson, Javier Bardem
Land: USA
Speltid: 122 min
Ålder: Från 15 år

EN FÖRLORAD VÄRLD
En förlorad värld handlar om hur den unge engelske ateisten Charled Ryder i mellankrigstidens Oxford lär känna den högadlige katolska familjen Flyte. Ryder förflyttas från sin tämligen grå miljö till en värld av heldagsluncher, champagne och vaktelägg. Men tillvaron är inte helt okomplicerad då både sonen Sebastian och dottern Julia i familjen visar intresse för Charles. En förlorad värld handlar om manlig vänskap, religion och livet på familjen Flytes fantastiska hem på slottet Brideshead. Filmen bygger på Evelyn Waughs roman med samma namn. Boken har också blivit en mycket populär och älskad TV-serie som sändes på SVT på 80-talet.
Regi: Julian Jarrold, 2008
Medverkande: Emma Thompson, Michael Gambon, Greta Schacchi, Hayley Atwell.
Land: Storbritannien
Speltid: 100 min

4 MÅNADER, 3 VECKOR OCH 2 DAGAR
Rumänien 1987. det kalla och marknadslösa samhället drar fram de mörkaste sidorna hos dess invånare och alla är till salu på den svarta marknaden. I skuggan av Ceausescu och Securitates grymma styre lever studenterna Otilia och Gabita. Mitt i allt samhällsförfall råkar Gabita försätta sig i en besvärlig situation som inte en pengar kan ta dem ur. Den starka och företagsamma Otilia gör allt hon kan för att hjälpa väninnan och de tvingas utstå fruktansvärda kval för att nå sitt mål. Belönades med Guldpalmen för Bästa Film vid filmfestivalen i Cannes 2007
Regi: Cristian Mungiu, 2007
Medverkande:Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov
Land: Rumänien
Speltid: 108 min
Ålder: Från 11 år

VICKY CHRISTINA BARCELONA
Filmen har bland annat beskrivits som en erotikfylld sängkammarfars och en rödvinslummig kärleksförklaring till Barcelona, där Woody Allen har återfunnit sin berättarglädje och man ibland nästan kan höra honom fnittra för sin själv när han brer på. Vicky och Christina, två unga amerikanska tjejer, åker till Barcelona för en härlig semester. Vicky är tillbakadragen till sin natur och ska gifta sig i slutet av sommaren. Christina är henens raka motsats, öppensinnad, äventyrslysten och sexuellt nyfiken. De bli bägge betagna i en attraktiv och kontaktsökande målare, ännu lyckligt omedvetna om att hans ex-fru, med vilken han har ett minst sagt stormigt förhållande, är på väg att återkomma in i bilden.
Regi: Woody Allen, 2008
Medverkande: Scarlett Johansson, Penélope Cruz, Javier Bardem, Rebecca Hall
Land: USA, Spanien
Speltid: 107 min
Ålder: Från 7 år

BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU’RE DEAD
Girighet. Skuld. Förräderi. Hämnd. Charles och Nanette Hanson har försökt att göra den bästa för familjen. Andy, deras äldsta, älskar sin hustru och tjänar massor av pengar. Hank, deras yngsta, älskar sin dotter och försöker få henne att klara av sina studier vid en av landets bästa privatskolor. Med skenet bedrar – Andy har både drogmissbruk och förskingring på sitt samvete och hans äktenskap håller på att falla sönder. Hank dricker för mycket och klarar inte av att försörja sin dotter. Andy har en lösning på åtminstone de finansiella problemen, nämligen att råna föräldrarnas juvelerarbutik.
Regi: Sidney Lumet, 2007
Medverkande: Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Marisa Tomei
Land: USA
Speltid: 116 min
Ålder: Från 15 år

Kommentarer

Lämna ett svar