Hösten 2013

FAMILJEN PERSSON I FRÄMMANDE LAND
Per Persson lämnade Sverige för 40 år sedan. Med sin Land Rover körde han österut och hamnade till slut i Pakistan där han förälskade sig, bildade familj och kom att leva sitt liv. Per har uppfostrat sina döttrar till självständiga starka kvinnor, något som inte accepteras i Pakistan. Döttrarna börjar längta till Sverige och en dag kastar familjen loss mot lyckolandet, men landar i en husvagn utanför Hässleholm.
Regi: Åsa Blanck / Johan Palmgren, Sverige, 2013
I rollerna: Familjen Persson
Längd: 90 min
15 år

EN SÅNG FÖR MARION
Den buttre men kärleksfulle Arthur delar inte sin fru Marions passion för sång. Hon sjunger i den lokala pensionärskören, som leds av den unga och okonventionella Elizabeth.
Arthur har svårt att förlika sig med pensionärer som sjunger heavy metal och dansar robotdans. En dag blir Marion svårt sjuk, och Arthur ”tvingas” ta hennes plats i kören. Ett beslut som kommer att ändra Arthurs syn på livet och sin omgivning.
Regi: Paul Andrew Williams, Storbritannien, 2013
I rollerna: Gemma Arterton, Vanessa Redgrave, Christopher Eccleston
Längd: 93 min
Barntillåten

JAG KALLAS ERNESTO
Argentina 1979. Juan och hans familj återvänder efter en lång exil från sitt hemland för att delta i den militanta kampen mot diktatur¬regimen. Förföljda av polis och militär tvingas familjen leva med falska identiteter. I skolan lever Juan i ständig skräck att bli avslöjad. När han träffar Maria blir det svårare och det enda han längtar efter är att få leva sitt eget liv som sig själv. Argentinas Oscarsbidrag 2013 bygger på regissören Benjamin Ávilas egen uppväxt.
Regi: Benjamin Ávila, Sverige, 2013
I rollerna: Natalia Oreiro, Ernesto Alterio, César Troncoso
Längd: 112 min

CYKLA MED MOLIÉRE
Skådespelaren Serge har dragit sig tillbaka. I tre år har han levt i ensamhet på ön Ile de Re där han ägnat sig åt att cykla genom det vindpinade landskapet. Samtidigt planerar skådespelarkollegan Gauthier en uppsättning av Molieres pjäs Misantropen och vill ge Serge huvudrollen. Gauthier är övertygad om att Serge skulle passa utmärkt i rollen, eftersom han själv blivit misantrop och dragit sig undan från samhället. Det skulle helt enkelt vara fantastiskt att få se honom i just den rollen.
Regi: Philippe Le Guay, Frankrike, 2013
I rollerna: Fabrice Luchini, Lambert Wilson, Mayo Sansa
Längd: 104 min

LORE
Adolf Hitler är död och de allierade har tågat in i Tyskland. Men för 15¬åriga Lore och hennes syskon har kampen bara börjat. Övergivna av sina föräldrar beger sig syskon¬skaran genom det krigshärjade landskapet för att söka skydd hos sin mormor, men i en värld utan propaganda vet tredje rikets arv¬tagare inte längre vad de ska tro på. När de möter juden Thomas ställs Lores uppfostran på spel.
Regi: Cate Shortland, Tyskland, 2013
I rollerna: Catrin Politt, Claudia Geisler, Friederike Freirich
Längd: 109 min
15 år

DEN GRÖNA CYKELN
Tioåriga Wadjda drömmer om en underbar grön cykel, men i Saudi¬arabien är det förbjudet för flickor att cykla på gatorna. Hennes mamma är upptagen med att övertyga pappan att inte ta sig en andra fru. Då passar Wadjda på att försöka skaffa pengar så att hon kan köpa cykeln. I skolan är hon en känd bråkmakare, så när hon anmäler sig till en tävling i Koranrecitation där priset är en summa pengar, blir hennes lärare ganska förvånade. Haifaa Al Mansour är Saudiarabiens första kvinnliga regissör.
Regi: Haifaa Al Mansour, Saudiarabien, 2013
I rollerna: Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdullrahman Al Gohani, Sultan Al Assaf
Längd: 98 min
Barntillåten

THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN
Elise äger en tatueringsstudio. Didier är en flamländsk cowboy som spelar banjo i ett bluegrassband. Det är kärlek vid första ögonkastet, trots att de är som dag och natt. Han pratar, hon lyssnar. Han är en dedikerad ateist, men samtidigt en obotlig romantiker. Hon har ett kors tatuerat i nacken, men har ändå båda fötterna på jorden. Deras lycka blir komplett när deras lilla dotter Maybelle föds. Men när flickan bara är sex år gammal blir hon svårt sjuk och allt förändras.
Regi: Felix Van Groeningen, Belgien, 2013
I rollerna: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse
Längd: 112 min

Kommentarer

Lämna ett svar