Hösten 2012

The Artist
Hollywood 1927. George Valentin är tidens stora stumfilmstjärna, vars popularitet inte vet några gränser. Peppy Miller är en ung skådespelerska, som försöker få sitt genombrott i den glamourösa filmvärlden. Hon lyckas få en roll i Georges kommande film och tycke uppstår. När ljudfilmen slår igenom skiljs deras vägar och plötsligt är Peppy den stora stjärnan medan George glöms bort. Ödet vill dock att deras vägar korsas igen. Filmen vann fem Oscar: bästa film, regi, manliga huvudroll, musik och kostym.
Regi: Michel Hazanavicius, Frankrike, 2011
I rollerna: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller
Längd: 100 min
Åldersgräns: 7 år

Hotell Marigold
“The Best Exotic Marigold Hotel” i Jaipur i Indien. Dit kommer några människor av olika anledningar: För att uppleva äventyret, för att få en ny höftkula, för att återfinna en gammal kärlek, eller bara för att få en nystart. Omställningen från det kalla gråa England till det kaotiska färgsprakande Indien är för vissa lika svårsmält som den indiska maten, men ibland är en kulturkrock precis vad som behövs.
Regi: John Madden, Storbritannien, 2011
I rollerna: Judi Dench, Bill Nighy, Maggie Smith, Dev Patel, Tom Wilkinson
Längd: 118 min
Åldersgräns: Barntillåten

Bullhead
Belgisk thriller inspirerad av det uppmärksammade mordet på en veterinär 1995, då landets hormonmaffia markerade sin makt i köttindustrin. Jacky är en steroidmissbrukande 30-åring med ett mörkt förflutet. Han hjälper sin farbror att driva familjens gård med hjälp av illegala hormoner. Allt förvandlas till en mardröm när deras korrupte veterinär föreslår ett nytt samarbete med en ökänd hormonlangare.
Filmen Oscarnominerades för Bästa utländska film. Matthias Schoenaerts tränade upp sig 27 kilo inför sin insats i huvudrollen.
Regi: Michael R Roskam, Belgien, 2011
I rollerna: Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval, Barbara Sarafian, Kris Cuppens, Jeanne Dandoy
Längd: 124 min
Åldersgräns: 15 år

Barbara
Sommaren 1980. Barbara är läkare och ansöker om utresetillstånd från Östtyskland. Hon får avslag och med det följer en kommendering till ett litet sjukhus långt ute på landsbygden. Planen är att hon ska fly till sin pojkvän i väst, men hon blir alltmer engagerad i sitt arbete. När dagen för flykten närmar sig gör hon ett livsavgörande val. Vinnare av Silverbjörnen för bästa regi vid Berlin Filmfestival 2012.
Regi: Christian Petzold, Tyskland, 2012
l rollerna: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Rainer Bock
Längd: 105 min

Nathalie
Nathalie var lyckligt gift, hade en lysande karriär och var övertygad om att framtiden var ljus. Men allt förändrades på ett ögonblick, när hennes man dog i en bilolycka. Tre år senare sörjer hon fortfarande, samtidigt som hon desperat kämpar för att gå vidare. I en överslagshandling kysser hon en dag den svenske kollegan Markus. Men medan Nathalie inte ens är medveten om vad hon gjort, gör kyssen att Markus blir blixtförälskad i henne.
Regi: David Foenkinos, Stéphane Foenkinos, Frankrike, 2011
I rollerna: Audrey Tautou, François Damiens, Mélanie Bernier
Längd: 105 min
Åldersgräns: Barntillåten

A 7 Hour Difference
Öst möter väst i brytpunkten mellan kärlek, kultur och -framför allt- familj. Hemkommen från USA uppskattar Dalia festligheterna inför systerns bröllop. Men hon blir väldigt överraskad när hennes livs kärlek Jason från USA oannonserat dyker upp i Amman för att fria till henne. Problemet är att hon inte har berättat för sin familj om hans existens . . . inte än.
Regi: Deema Amr, Jordanien, 2012
I rollerna: Randa Karadsheh, Thom Bishops, Ghassen Mashini, Leila Arabi
Längd: 80 min
Åldersgräns: 15 år

Searching for Sugar Man
Den svenske filmaren Malfik Bendjelloul har gjort denna dokumentär, som skildrar den otroliga historien om en musiker som upptäcktes i Detroit på 60-talet och förväntades bli sin generations största. I stället gick han under jorden, och det ryktades till och med om självmord. Men något exemplar av hans två album dök upp i apartheidregimens Sydafrika, där hans sånger blev omåttligt populära i rörelsen mot apartheid. Filmmusiken är, självklart, från dessa album. Filmen vann två priser vid Sundance filmfestival: Bästa dokumentär och Publikpriset. Visades bl a vid Way Out West i Göteborg i augusti, där Sixto även framträdde live.
Regi: Malfik Bendjelloul, Sverige, 2012
Medverkande: Sixto Rodriguez
Längd: 85 min

Kommentarer

Lämna ett svar