Våren 2013

Snön på Kilimanjaro
Trots att han har förlorat sitt jobb lever Michel ett lyckligt liv tillsam­mans med sinfru Marie-Claire. Deras barn och barnbarn gör dem lyckliga och de älskar att umgås med sina närmsta vänner. De är stolta över sin politiska kamp och sina värderingar. Men lyckan slås i bitar när två maskerade män binder dem och tar alla pengar de hade fått för att resa till Kilimanjaro. Chocken blir desto större när de inser att rånet organiserats av en före detta arbetskamrat till Michel.
Regi: Robert Guédiguian, Frankrike, 2011
l rollerna: Arian Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan
Längd: 90 min
Åldersgräns: 15 år

En oväntad vänskap
Driss är en ung kille från förorten som precis har kommit ut från fängelset. Genom en händelse anställs han som personlig assistent till den oförskämt rike men också mycket ensamme aristokraten Phillip, som har blivit förlamad efter en drakflygnings­olycka. Tillsammans upptäcker de nya saker i livet och en oväntad och stark vänskap växer fram mellan två individer som på ytan inte verkar ha någonting gemensamt. Baserad på en sann historia.
Regi: Olivier Nakache/Eric Toledano, Frankrike, 2011
I rollerna: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny
Längd: 112 min
Åldersgräns: 7 år

Äta, sova, dö
21-åriga Raša bor med sin pappa i ett litet samhälle i Skåne. Pappan har svårt att få jobb, och Raša försörjer båda genom sitt fabriks­arbete. Det är ett monotont jobb, men Raša trivs bra och arbetet skänker henne gemenskap och trygghet -ända tills den dag då det varslas om uppsägningar och Raša får beskedet att hon är en av dem som måste gå. Ett starkt och angeläget drama, med en personlig humor, värme och exakt tonträff.
Regi: Gabriela Pichler, Sverige, 2012
l rollerna: Eugen Tushi, Nermina Lukac
Längd: 100 min
Åldersgräns: Barntillåten

Hugo Cabret 3D
Hugo är en föräldralös pojke som lever ett hemligt liv inne i väggarna på en tågstation i Paris. Med hjälp av en excentrisk flicka försöker han lösa ett mysterium som kretsar kring hans far som han nyligen förlorat, den ilskna leksaksaffärsägaren som bor under honom, och ett hjärtformat lås som verkar sakna nyckel. Filmen är Martin Scorseses fantasifulla hyllning i 3D till filmpionjären Georges Méliès.
Regi: Martin Scorsese, USA, 2011
I rollerna: Christopher Lee, Jude Law, Ben Kingsley, Ray Winstone, Emily Winstone
Längd: 126 min
Åldersgräns: 7 år

Amour
Georges och Anne är ett par i åttioårsåldern. Båda har under­visat i klassisk musik och även dottern, som är bosatt utomlands, är utbildad musiker. En dag drabbas Anne av en stroke. Hela tillvaron vänds upp och ner och det starka kärleksbandet
mellan Georges och Anne sätts på sitt yttersta prov. Vinnare av Guldpalmen i Cannes 2012.
Regi: Michael Haneke, Frankrike, 2012
I rollerna: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert
Längd: 127 min
Åldersgräns: 15 år

Carnage
Penelope och Michael Longstreet och Alan och Nancy Cowan har aldrig träffat varandra. Sedan deras söner hamnat i slagsmål möts de i paret Longstreets chica Brooklynlägenhet för att diskutera vad som inträffat och försöka hitta en lösning. Men snart är barnens konflikt glömd, och när kanonerna laddas i de verbala skyttegravarna ställs helt andra frågor på sin spets.
Regi: Roman Polanski, Frankrike/Polen/Spanien/Tyskland, 2011
I rollerna: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz, John C Reilly
Längd: 79 min
Åldersgräns: 15 år

Jag vill tacka livet
Det här är berättelsen om den chilenska sångerskan och folkloristen Violeta Parra. Filmen följer hennes utveckling från fattigdom till internationell berömmelse och nationalhjälte­status, en närgången, intensiv skildring av hennes geni och konstnärskap, såväl som hennes inre tvivel, brister och djupa passion. Filmen har fått lysande mottagande världen över. Den har vunnit priser på festivaler som Sundance, och är Chiles Oscarsbidrag.
Regi: Andrés Wood, Chile/Argentina/Brasilien/Spanien, 2011
I rollerna: Francisca Gavilán, Thomas Durand, Christian Quevedo
Längd: 110 min
Åldersgräns: 15 år

Kommentarer

Lämna ett svar