Våren 2014

INTE BARA HONUNG
Albert Einstein lär ha sagt att om alla bin i världen skulle dö ut är mänskligheten utplånad inom fyra år. Under de senaste fem åren har miljontals bin dött utan att någon kan förklara orsaken. Om bina fortsätter att dö kommer det att få drastiska konsekvenser för människan. Över en tredjedel av vår livsmedelsproduktion är beroende av binas pollinering. Filmen tar oss på en resa till biodlare över hela världen för att ta reda på varför bina dör.
Regi: Markus Imhoof, Schweiz, 2013.
I rollerna: Fred Jaggi, Randolf Menzel, John Miller.
Längd: 90 min.
15 år.

THE BUTLER
“Du ser ingenting, du hör ingenting, du ska bara tjäna”. Med de ledorden började Eugene Allen sin långa trogna bana i Vita Huset. Mellan åren 1952-1986 arbetade han som butler för inte mindre än sju presidenter. Från maktens innersta rum bevittnade han många av de stora och dramatiska historiska händelserna. En verklighetsinspirerad historia av Oscarnominerade Lee Daniels.
Regi: Lee Daniels, USA, 2013.
I rollerna: Forrest Whitaker, Oprah Winfrey, Jane Fonda, Robin Williams, Vanessa Redgrave, John Cusack.
Längd: 132 min.
7 år.

THE GRANDMASTER
Efter tio år är äntligen Wong Kar-Wais efterlängtade film om kampsportslegenden “Ip Man” här. Filmen knyter an till titlar som Crouching Tiger, Hidden Dragon och Hero i sin blandning av högklassig action och drama. Wong Kar-Wai bjuder på ett visuellt fyrverkeri när han målar upp lp Mans liv. Från barndomens introduktion till kampsporten via en dramatisk flykt till Hong Kong under det andra Sino¬japanska kriget till den slutgiltiga utmaningen av stormästarens skicklighet.
Regi: Kar Wai Wong, Hong Kong/Kina/USA, 2013.
l rollerna: Ziyi Zhang, Tony Leung Chiu Wai, Cung Le, Hye-Kyo Song, Chen Chang. Längd: 130 min.
15 år.

MIN IRANSKA FAMILJ
När Arash återvänder till Iran efter många år, för att gästföreläsa på ett universitet, slungas han tillbaka till det förflutna. Fadern ligger på sin dödsbädd och modern vägrar att berätta, men långsamt upptäcker Arash sanningen om missgärningar och korruption och vad som har blivit av hans familj sedan kriget mellan Iran och Irak på 80-talet.
Regi: Massond Bakhshi, Iran, 2013.
l rollerna: Babak Hamidian, Mehran Sedighian, Mehran Ahmad.
Längd: 90 min.
15 år.

HOTELL
Erika har allt: ett bra jobb, god ekonomi, många vänner och en trygg relation. Tills en dag då allt rasar samman. Plötsligt betyder det perfekta livet ingenting och känslorna går inte längre att styra. Hon börjar i gruppterapi och möter människor med andra trauman. Alla frågar sig: Varför får vi inte må bra? Varför har vi inte rätt att leva med positiva tankar? De bestämmer sig för att ta sig till en plats där man kan vara anonym. En plats där man kan vara vem man vill. De tar in på hotell.
Regi: Lisa Langseth, Sverige, 2013.
I rollerna: Alicia Wikander, David Dencik, Henrik Norlén, Simon J Berger, Mira Eklund.
Längd: 100 min.
15 år.

FRUITVALE STATION
En skildring av händelserna nyårsdagen 2009, när 22-årige Oscar Grant blev ihjälskjuten i Oaklands hamnområde av poliser vid tågstationen Fruitvale. En händelse som chockade en hel nation. Ryan Coogler gör en enastående regidebut, där han trovärdigt återspeglar denna tragiska händelse som skakade USA.
Regi: Ryan Coogler, USA, 2013.
I rollerna: Michael B Jordan, Octavia Spencer, Melanie Diaz.
Längd: 90 min.
15 år.