Hösten 2008

FÖRSONING
Filmen utspelar sig i England och året är 1935. Det är varmt, den varmaste dagen hittills denna långa sommar. trots att världen står på tröskeln till ännu ett världskrig, spenderar Briony Tallis och hennes familj några lata dagar i lyx i sitt enorma hus utanför London.
kombinationen av den kvävande httan och sedan länge undertryckta känslor skapar en stämning av hot och fara på godset. Öderstigna anklagelser får konsekvenser för hela familjen Tallis. Baserad på Ian McEwans älskade roman.

Regi: Joe Wright, 2008
Medverkande: James McAvoy, Kiera Knightley, Romola Garai.
Land: Storbrittannien
Speltid: 123 min
Ålder: Från 11 år

FLYGA DRAKE
Under en fredlig period i slutet av 1970-talet i Afghanistan växer Amir och Hassan upp. De är bästa vänner och leker nästan hela tiden. Deras bästa stunder är när de flyger drake tillsammans eller när Amir läser historier för Hassan. När Sovjetunionen invaderar Afghanistan flyr Amir och hans pappa till USA där de försöker leva vidare. När talibanerna lång tid senare tar makten i Afghanistan får Amir ett telefonsamtal från en gammal vän som ber Amir komma hem och hjälpa till.
Regi: Marc Foster, 2008
Medverkande: Khalid Abdalla, Homayon Ershadi, Zekeria Ebrahimi.
Land: USA
Speltid: 122
Ålder: Från 11 år

CASSANDRA’S DREAM
Woody Allen är tillbaka med ett drama i samma anda som ”Match Point”. Ian och Terry är två bröder som lyckliga tillsammans köper en liten segelbåt att dela på och livet leker. Ian har dock stora planer för framtiden och behöver pengar. Terry har ett spelberoende och behöver pengar för att hålla lånehajarna ifrån sig. Bröderna ber sin rike morbror Howard om pengar, men han ber om en gentjänst…
Regi: Woody Allen, 2007
Medverkande: Hayley Atwell, Colin Rarell, Ewan McGregor.
Land: USA/Storbritannien
Speltid: 108
Ålder: Från 7 år

SÅ FIRADE VI JORDENS UNDERGÅNG
Året är 1989, den rumänske diktatorn Ceausescus sista år vid makten. Eva är 17 år gammal och bor tillsammans med sina föräldrar och sin 7-åriga bror Lalalilu i Bukarest. En dag råkar Eva och hennes pojkvän ha sönder en byst av Ceausescu i skolan. Som straff blir hon förflyttad till en yrkesskola, där hon möter Andrei. Han planerar att fly från Rumänien genom att simma över Donau. Eva beslutar sin för att följa med. Lillebror Lalalilu kommer deras planer på spåren och bestämmer sig för att tillsammans med två klasskamrater störta Ceausescu. Allt för att hans älskade storasyster skall stanna kvar i ett fritt Rumänien.
Regi: Câtâlin Mitulescu, 2007
Medverkande: Dorothea Petre, Timotei Duma
Land: Rumänien
Speltid: 101
Ålder: Barntillåten

BARNHEMMET
Laura tillbringade den lyckligaste delen av sin barndom på ett barnhem. De föräldralösa barnen såg varandra som bröder och systrar och de togs om hand av en kärleksfull personal. Nu, trettio år senare återvänder Laura, tillsammans med sin make och deras 7-årige som Simón, med drömmen att restaurera den sedan länge övergivna byggnaden och slå upp portarna för handikappade barn. Det nya hemmet och dess mystiska omgivningar väcker liv i Simóns fantasi och pojken börjar spinna ett nät av otroliga sagor och inte helt oskyldiga lekar.
Regi: Juan Antonia Bayona, 2008
Medverkande: Belén Rueda, Fernando Cayo, Geraldine Chaplin.
Land: Spanien/Mexiko
Speltid: 105
Ålder: Från 15 år

KAUTOKEINOUPPRORET
Måndag 17 november SENIORBIO 13.00 40:- för alla!
Måndag 17 november 19.00 40:- för alla!
I mitten av 1800-talet kom den kommersiella utvecklingen ikapp Nord-Norges samiska befolkning. Köpmän och spritprånglare intog deras samhällen och stjälpte deras tillvaro, och det är detta som porträtteras i ”Kautokeinoupproret”.
I den samiska staden Kautokeino styrs allt av handelsmannen Carl Johan Ruth (Mikael Persbrandt). En av de samiska grupperna vägrar acceptera hur dennes affärs- och spritverksamhet förstör och förtär byns män, och i förlängningen den rennäring de alla lever av. Men när man med trons hjälp samlar invånarna till uppror möts de av motstånd, och det hela får ett blodigt slut.
Regi:Nils Gaup, 2008
Medverkande:Michael Nyqvist, Nikolaj Coster-Waldau, Mikael Persbrandt
Land: Sverige, Norge
Tid: 95 min
Ålder: 11 år

MARIA LARSSONS EVIGA ÖGONBLICK
Under 1900-talets första år vinner den unga arbetarkvinnan Maria en kamera på lotteri. Hon är då gift med diversearbetaren Sigfrid Larsson som är en hårt arbetande familjeförsörjare, kvinnokarl och periodvis alkoholmissbrukare. Maria är också mor till en barnskara som till sist ska komma att rymma sju barn. Fotografen Sebastian Petersson, kallad ”Piff Paff Puff”, lär henne att fotografera och Maria kommer att se på världen och tillvaron med nya ögon. Grannar, krukväxter, barnen på gården, katten, allt kommer till liv i dessa bilder som ska vara i evighet medan allt annat förgår. Sveriges bidrag till Oscar 2008.
Regi: Jan Troell, 2008
Medverkande: Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt, Jesper Christensen
Land: Danmark, Finland, Norge, Sverige
Tid: 131 min
Ålder: 11 år

THINGS WE LOST IN THE FIRE
Halle Berry och Benicio Del Toro spelar här i Susannes Biers första USA producerade film. Det är ett gripande drama om två människor som genom ett ödets nyck förs samman. Audrey förlorar sin man och står plötsligt ensam med två barn. I sin förtvivlan vänder hon sig till makens barndomsvän, Jenny, som oväntat tackar jag till Audreys vädjan om stöd och flyttar in hos henne och barnen. Men det är två trasiga själar som möts, och deras sköra vänskap sätts hela tiden på prov.
Regi: Susanne Bier, 2008
Medverkande: Halle Berry, Benicio Del Toro, David Duchovny.
Land: USA
Speltid: 128
Ålder: Från 7 år

SWEENEY TODD
Detta är Stephen Sondheims klassiska berättelse om den orättvist dömde barberaren Sweeney Todd, som efter långt straffarbete till sjöss återvänder till London för att ta en gruvlig hämnd på de som tagit hans familj och lycka ifrån honom. Han blir the Demon Barber of Fleet Street som ”rakar huvudet av gentlemän som efter det aldrig hörs av igen”. I Tim Burtons fantasifulla och visuellt originella händelser blir det en musikal med både olycklig kärlek och ond bråd död.
Regi: Tim Burton, 2008
Medverkande: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman.
Land: USA
Speltid: 116
Ålder: Från 15 år

Kommentarer

Lämna ett svar