Våren 2012

Midnatt i Paris
En romantisk komedi som utspelar sig i kärlekens och drömmarnas stad Paris. Gil (Owen Wilson) och hans fästmö Inez (Rachel McAdams) har följt med Inez föräldrar till Paris, en resa som kommer förändra livet för dem alla. Det står snart klart att de alla har olika förhoppningar med resan. Inez är mest intresserad av att shoppa och roa sig. Hos Gil väcker Paris snart glömda minnen och han blir allt mer övertygad om att den väg han valt i livet inte är den rätta för honom. En rad oväntade händelser ställer allting på sin spets och snart är ingenting sig likt.
Regi: Woody Allen, USA 2011
I rollerna: Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Kathy Bates, Adrien Brody, Carla Bruni-Sarkozy, Gad Elmaleh och Léa Seydoux
Längd: 94 min
Åldersgräns: Barntillåten

En enkel till Antibes
Änklingen George (Sven-Bertil Taube) har fått nog av sin hemhjälp Maria (Rebecca Ferguson) som stjäl hans saker och sina vuxna barn (Dan Ekborg, Malin Morgan) som försöker sälja hans hus och komma över pengarna. Han bestämmer sig för att överraska dem med ett motdrag som får alla att rannsaka sina liv. Georg packar en väska och drar iväg på en svindlande resa. Han färdas genom sitt förflutna mot sina drömmars mål i en film om livet utan returbiljett.
Regi: Richard Hobert, Sverige 2011
I rollerna: Sven-Bertil Taube, Rebecca Ferguson, Dan Ekborg, Malin Morgan, Catherine Rouvel
Speltid: 105 min
Åldersgräns: Barntillåten

Nader och Simin
Den iranska filmen som tog storslam på filmfestivalen i Berlin. Den fick Guldbjörnen för bästa film samtidigt som Silverbjörnarna för bästa skådespelarinsatser gick kollektivt till de kvinnliga och manliga ensemblerna. Nader (Peyman Moaadi) vill inte flytta utomlands med sin fru Simin (Leila Hatami) eftersom han måste ta hand om sin alzheimersjuke far. Paret separerar och Nader får ta hand om dottern. Han skaffar en hemhjälp som visar sig vara djupt religiös. Att ta hand om en vårdkrävande äldre man blir problematiskt och när Nader förstår hur hemhjälpen missköter pappan uppstår en konflikt med dramatiska följder.
Regi: Asghar Farhadi, Iran 2011
I rollerna: Peyman Moaadi, Leila Hatami, Sareh Bayat
Speltid: 123 min

Melancholia
En vacker film om världens undergång. Justine och Michael firar sitt bröllop med en överdådig fest hemma hos Justins syster och svåger. Samtidigt är planeten, Melancholia, på väg mot jorden? MELANCHOLIA är en psykologisk katastroffilm.
Regi: Lars von Trier, Danmark/Sverige/Frankrike/Tyskland, 2011
I rollerna: Kirsten Dunst, Alexander Skarsgård, Stellan Skarsgård, Kiefer Sutherland, Charlotte Gainsbourg, Charlotte Rampling, John Hurt, Udo Kier, Brady Corbet, Cameron Spurr
Speltid: 135 min
Åldersgräns: Från 11 år

The skin I live in
The Skin I Live In är en skrämmande förförisk thriller av en av den moderna filmens stora mästare lika älskad av kritiker som publik som tävlade om Guldpalmen vid årets filmfestival i Cannes. Pedro Almodóvar återförenas med Antonio Banderas för första gången på över 20 år i den hyllade och omvälvande dramathrillern The Skin I Live In. Banderas spelar plastikkirurgen Robert Ledgard, som sedan hustruns död i en bilolycka, som besatt försökt skapa en ny typ av syntetisk hud som kan stå emot höga temperaturer. Han bor i sitt stora hus tillsammans med sin hushållerska och sin försökskanin – den vackra och mystiska Vera. En natt knackar en ung man på dörren vilket startar en skrämmande händelsekedja där inget är vad det först verkar och alla har något att dölja.
Regi: Pedro Almodóvar, Spanien 2011
I rollerna: Antonio Banderas, Elena Anaya, Jan Cornet, Marisa Paredes
Speltid: 117 min
Åldersgräns: Från 15 år

Mannen från LeHavre
Marcel lever i ett kärleksfullt äktenskap med Arletty, och har lämnat sitt bohemiska författarliv för att försörja sig som skoputsare. Men allt förändras när Arletty får en allvarlig sjukdomsdiagnos samtidigt som båtflyktingen Idrissa dyker upp. Kaurismäki vann FIPRESCI-priset i Cannes för filmen. Aki Kaurismäki är internationellt erkänd och fick för Mannen utan minne bland annat Grand Prix vid filmfestivalen i Cannes 2002 samt en Oscarsnominering i kategorin ”bästa utländska film” samma år. Mannen från Le Havre har förutom FIPRESCI-priset i Cannes också vunnit Bästa internationella film på filmfestivalen i Munchen. Den vann också Gold Hugo på Chicagos fimfestival, samt är Finlands val till kommande Oscarsgala.
Regi: Aki Kaurismäki, Finland/Frankrike 2011
Skådespelare: André Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Darroussin
Längd: 97 min
Åldersgräns: Barntillåten

Oslo 31 augusti
Anders är 34 år, smart och bildad. Ändå känner han sig olycklig i det tomma Oslo. Han har precis lämnat rehabiliteringshemmet och ger livet ett sista dygn för att göra upp räkningen med samhället, vännerna och sin familj. Joachim Trier överträffar sin fantastiska långfilmsdebut »Reprise« med detta internationellt hyllade livskrisdrama.
Regi: Joachim Trier, Norge 2011
I rollerna: Anders Borchgrevink, Anders Braaten, Hans Olav Brenner, Malin Crepin
Längd: 95 min

Kommentarer

Lämna ett svar