Hösten 2010

LONDON RIVER
Änkan Elisabeth bor på ön Guernsey i den engelska kanalen. När hon inte lyckas få kontakt med sin dotter efter terrorbombningarna i London 2005 bestämmer hon sig för att åka dit och leta efter henne. Samtidigt övertygas Ousmane, en afrikansk gästarbetare i Frankrike, av sin ex-fru att åka till London för att leta efter deras son, som också försvunnit. Elisabeths och Ousmanes vägar korsas och tillsammans utforskar de sina barns osannolika relation.
Regi: Rachid Bouchareb
Land: Storbritannien 2010
l rollerna: Brenda Blethyn, Roschdy Zem, Sami Bouajila, Sotigui Kouyaté
Längd: 85 min
Barntillåten

EN GANSKA SNÄLL MAN
Stellan Skarsgård har hyllats för sin roll som lakonisk och nyligen frisläppt fängelsekund som kämpar för att hålla sig på den smala vägen, vilket inte är lätt när tidigare kumpaner, exflickvänner, barn och inte minst de som angav honom gör sitt bästa för att ställa till det för honom. En ganska snäll man är en oväntat rolig och gripande historia som gjorde succé på filmfestivalen i Berlin.
Regi: Hans Petter Moland
Land: Norge 2010
I rollerna: Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Gard B. Eidsvold, Jorunn Kjellsby
Längd: 112 min
11 år

HURT LOCKER
I krigets kaos tvingas en bombstyrka på uppdrag i Irak till en farlig katt-och-r tta-lek i en stad där alla skulle kunna vara fienden och allt skulle kunna vara en bomb. När det amerikanska bombröjnings-teamet i Bagdad får en ny befälhavare kastas de unga bombexperterna ut på ett hissnande uppdrag i den sönderskjutna storstaden. Är det ansvarslös krigföring eller en blodig bärsärkargång? Och kan man överleva ett jobb som bokstavligen är en tickande bomb…? Kathryn Bigelow blev världens första kvinna att vinna en Oscar för bästa regi. Filmen vann ytterligare fem Oscar.
Regi: Kathryn Bigelow
Land: USA 2009
I rollerna:Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearce
Längd: 131 min
15 år

EN ENDA MAN
Los Angeles 1962, mitt under Kubakrisen. George Falconer är en brittisk collegelärare som kämpar för att finna meningen med livet efter att Jim, hans partner sedan lång tid tillbaka, gått bort. George lever i det förflutna och har svårt att tro på framtiden. Under en dag leder möten och en serie händelser till att han måste bestämma sig för om han tycker att det faktiskt finns någon mening med livet. Debuterande regissören Tom Ford är känd som en av världens största modeskapare.
Regi: Tom Ford
Land: USA 2010
I rollerna: Colin Firth, Julianne Moore, Matthew Goode, Ginnifer Goodwin
Längd: 100 min
11 år

SEBBE
Sebastian är femton år och på väg att bli man. Han och hans mamma bor i en lägenhet som är alldeles för trång. Han gör sitt bästa. Han slår inte tillbaka. Han älskar sin amma för att han inte kan annat. Han säger inte emot. Han förlåter när hon sviker. Han vill vara stark. Men hon är svag. Allt blir svart. Vägen tar slut. Då bygger han en bomb.
Regi: Babak Najafi
Land: Sverige 2010
l rollerna: Sebastian Hiort af Ornäs, Eva Melander, Kenny Wåhlbrink, Adrian Ringman, Emil Kadeby
Längd: 80 min
11 år

EN PROFET
El Djebena är dömd till sex års fängelse. Han kan inte läsa eller skriva. Han anländer till fängelset helt ensam. Malfik är yngre och vekare än de andra fångarna. Han är 19 år gammal. Han trängs in i ett hörn av ledaren till det korsikanska gäng som styr fängelset och skickas ut på ett antal ”uppdrag”, som allt eftersom gör Malfik tuffare medan han vinner gängledarens förtroende. Malfik är dock modig och har lätt att lära. Han vågar därför göra upp sina egna planer…
Regi: Jacques Audiard
Land: Frankrike/Italien 2010
I rollerna: Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif, Reda Kateb
Längd: 155 min
15 år

EN ITALIENSK FAMILJ – PÅ GRÄNSEN TILL SAMMANBROTT
En bitterljuv dramatisk komedi om en italiensk familj som äger en pastafabrik i Apulien. Familjens äldre garde skulle inte önska annat än att deras två söner tar över familjeföretaget, gifter sig, skaffar barn och ser till att efternamnet Cantone bevarar sin glans i generationer. Men vad familjen vill och vad sönerna vill är två helt olika saker.
Regi: Fenan Ozpetek
Land: Italien 2010
l rollerna: Riccardo Scamarcio, Nicole Grimaudo, Alessandro Preziosi
Längd: 110 min
7 år

Kommentarer

Lämna ett svar