Hösten 2009

MAX MANUS
Max Manus spelar Aksel Hennie motståndsmannen med samma namn som blev krigshjälte under den tyska ockupationen under andra världskriget. Han var en av de ledande krafterna bakom det sabotageverksamhet som bedrevs framgångsrikt under många år.
Regi: Espen Sandberg, Joachim Rönning, 2008
Medverkande: Aksel Hennie, Ken Duker, Agnes Kittelsen, Viktoria Winge
Land: Norge, Danmark, Tyskland
Speltid: 1 tim 57 min
Ålder: Från 15 år

SLUMDOG MILLIONAIRE
Jamal Malik, en 18-årig föräldralös kille från Slumdog millionaireBombays slumområden, är bara en fråga ifrån att vinna 20 miljoner rupier i den indiska tv-versionen av ”Vem vill bli miljonär?”. Men när programmet tar paus arresteras han, misstänkt för fusk. Ingen tror att han, en pojke från slummen, ska veta de rätta svaren. Desperat försöker Jamal bevisa sin oskuld och går igenom fråga för fråga för att förklara hur han kunnat känna till alla svar.
Regi: Danny Boyle & Loveleen Tandan, 2008
Medverkande: Dev Patel, Anil Kapoor, Freida Pinto
Land: UK
Speltid: 2 tim
Ålder: Från 15 år

GRANATÄPPLEN OCH MYRRA
Denna kärlekshistoria inleds med att vi får följa Zaid, genom checkpoints och förbi muren, på väg till sitt stundande bröllop med Kamar. Efter bröllopet flyttar Kamar Granatäpplen och myrrahem till Zaid som driver en olivodling i Ramallah. Hon är inte helt bekväm med livet som hemmafru och drömmer om att återuppta sitt arbete som dansare, vilket inte ses med blida ögon av hennes svärföräldrar. Situationen försvåras ytterligare när den israeliska armén fängslar Zaid eftersom han vägrar ge upp sin mark till förmån för nya israeliska bosättningar.
Regi: Najwa Najjar, 2008
Medverkande: Hiam Abbass, Ali Suleiman, Yasmine Al Massri
Land: Palestina
Speltid: 1 tim 35 min
Ålder: Från 7 år

GRAN TORINO
Walt Kowalski (Clint Eastwood) är en missbelåten veteran från Koreakriget som bestämmer sig för att omvända sin granne som försökt stjäla hans käraste ägodel – en Gran Torino från 1972.
Regi: Clint Eastwood, 2008
Medverkande: Clint Eastwood, Christopher Carley, Bee Vang
Land: USA
Speltid: 1 tim 56 min
Ålder: Från 15 år

DROTTNINGEN OCH JAG
För två år sen åkte Nahid Persson Sarvestani till Iran för att avsluta sin film Fyra fruar och en man . Så fort hon landade på Teherans flygplats sattes hon i husarrest. Det blev många obehagliga förhör. I sista förhöret tvingades hon att skriva under ett kontrakt där hon lovade att aldrig mer göra filmer om Iran. Det var just under det förhöret som idén med filmen kom upp. För trettio år sedan deltog Nahid i revolutionen som störtade monarkin och Shahen av Iran.
Regi: Nahid Persson Sarvestani, 2008
Medverkande: Farah Diba, Nahid Persson Servastani
Land: Sverige
Speltid: 1 tim 30 min
Ålder: Från 7 år

MILK
Harvey Milk den första homosexuella mannen som blev vald till en framträdande politisk post i USA. Hans seger fick inte bara en enorm betydelse för homosexuellas rättigheter; han ändrade också synen på mänskliga rättigheter och blev, innan han i sköts till döds 1978, en hjälte i sitt hemland. Sean Penn belönades med en Oscar för bästa manliga huvudroll och Dustin Lance Black för bästa manus från originalhistoria.
Regi: Gus Van Sant, 2008
Medverkande: Sean Penn, Emile Hirsch, Josh Brolin
Land: USA
Speltid: 2 tim 8 min
Ålder: Från 11 år

YOUNG VICTORIA
Vi får följa Victorias första regeringsår som tonåring, när hon inser vad mycket hon har att lära för att bli en bra regent. En turbulent resa kantad av komplotter och maktkamper med trontörstande släktingar och europeiska kungahus som är beredda att göra precis allt för att komma åt kontrollen i det mäktiga imperiet. Vi får också uppleva hennes stormande förälskelse i Prins Albert som blir hennes bästa vän och närmaste, mest pålitliga förtrogna. Emily Blunt, från ”Djävulen bär Prada” spelar huvudrollen mot bland andra Rupert Friend från ”Chéri”. I övriga roller ser vi den brittiska skådespelareliten. Det detaljrika manuset är skrivet av den flerfaldigt prisbelönade brittiske författaren Julian Fellowes (”Gosford Park”).
Regi: Jean-Marc Vallée, 2009
Medverkande: Emily Blunt, Paul Bettany, Rupert Friend, Jim Broadbent
Land: Storbritannien, USA
Speltid: 1 tim 44 min
Ålder: Från 7 år

Kommentarer

Lämna ett svar