Våren 2011

MOTHER AND CHILD
En berättelse om tre väldigt olika kvinnor och det som skiljer dem åt och binder dem samman. Elizabeth är en ung och framgångsrik advokat som spelar ut sin sexighet så fort hon känner att hon inte har kontroll över situationen. Karen lämnade bort sin dotter för adoption och har aldrig kunnat släppa tanken på sitt barn. Lucy vill inget annat än bilda familj, men lyckas inte bli gravid. I sin desperata längtan försöker hon adoptera.
Regi: Rodrigo Garcia
Land: USA, 2010
l rollerna:Annette Bening, Naomi Watts, Kerry Washington, Samuel L. Jackson, Jimmy Smits.
Längd: 125 min
7 år

WHITE MATERIAL
I ett icke namngivet land i Afrika pågår en blodig inbördes konflikt. Maria är en vit kaffeplantageägare som vägrar att lämna sina ägor trots den fara hon utsätter sig själv och sin familj för. Plantagen har funnits i hennes familj i generationer och för Maria finns inget annat liv. Medan hon envist kämpar på med kaffeskörden planerar resten av hennes familj en flykt tillbaka till Frankrike.
Regi: Claire Denise
Land: Frankrike, 2009
l rollerna: Isabelle Huppert, Nicolas Duvauchelle, William Nadylam, Isaach DeBankole, Christopher Lambert
Längd: 100 min
15 år

DEN NAKNA MANNEN
Nakna finska män i bastu talar direkt från hjärtat. I värmen från rostiga kaminer renar de sig själva både fysiskt och mentalt i en ovanligt närgången och poetisk film som leder fram till en djupt känslomässig och oförglömlig final. Vi möter finska män i alla samhällsskikt i många olika bastun och vi får höra deras rörande historier om kärlek, död, födelse, vänskap, och livet. Närvaron och djupet i deras känslor når en gräns där det nästan är outhärdligt för betraktaren att titta på.
Regi: Joonas Berghäll/Mika Hotakainen
Land: Finland/Sverige, 2010
l rollerna: Timo Aalto, Martti Åhman, Pekka Ahonen
Längd: 81 min
7 år

FÖR KÄRLEKEN
För kärleken är en berättelse som väver samman fyra skilda livsöden – Moses, Karins, Francis och Bosses. Under en helt vanlig dag ställs de inför till synes triviala val utan att inse att beslut som förefaller banala i stunden, helt plötsligt kommer att visa sig vara livsavgörande och våldsamt förödande när deras vägar korsas.
Regi: Othman Karim
Land: Sverige, 2010
l rollerna: Danny Glover, Tuva Novotny, Peter Gardiner, Ulf Brunnberg.
Längd: 97 min
11 år

AN EDUCATION
Jenny är en begåvad ung kvinna i 1960-talets London som ska fylla sjutton år. Hon dras in i en stormande förälskelse med den äldre David. Jenny förtrollas av en
fartfylld och förbjuden livsstil som är oförenlig med de seriösa universitetsplaner hennes familj har planerat. När den dekadenta fasaden spricker står hon inför svikna löften och spruckna drömmar och tvingas snabbt in i den vuxna världen.
Regi: Lone Scherfig
Land: Storbritannien, 2009
l rollerna: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Emma Thompson
Längd: 100 min
Barntillåten

RED ROAD
Jackie arbetar med TV-övervakning vid en bevakningscentral i Glasgow. Varje dag vakar hon över en liten del av världen och skyddar de människor som lever sina liv under hennes blickar. En dag dyker en man upp på hennes bildskärm, en man som hon trodde att hon aldrig skulle se igen, en man som hon aldrig ville se igen. Nu har hon inget val, hon är tvungen att konfrontera honom. Filmen har fått ett flertal utmärkelser, bl a Cannes (juryns pris) och Göteborg (bästa utländska debutant
Regi: Andrea Arnold
Land: Storbritannien, 2006
l rollerna: Kate Dickie, Tony Curran, Martin Compston
Längd: 113 min
15 år

FAIR GAME
Joe Wilson, egensinnig före detta ambassadör, skickas för CIA:s räkning till Niger för att spåra det uran som Saddam Hussein sägs ha köpt och förvarat där för att tillverka kärnvapen. Det existerar inte, vilket Joe också skriver i sin rapport. Så döm om hans förvåning när detta uran används av Bush-regimen som ursäkt för att invadera Irak. Det blir hans fru Valerie Plame, som är hemlig agent inom CIA och den som föreslagit Joe som rapportör, som får äta upp detta när Vita huset slår tillbaka mot Joe och drar henne med sig i det oundvikliga fallet.
Regi: Doug Liman
Land: USA, 2010
l rollerna: Naomi Watts, Sean Penn, Sonya Davison
Längd: 108 min
11 år

Kommentarer

Lämna ett svar