Hösten 2014

TUSEN BITAR
En film om Björn Afzelius.
”Elvis Presley fick mig att börja sjunga, The Beatles att spela gitarr, Bob Dylan att bry mig om lyriken i rockmusik och Mikael Wiehe att skriva egna sånger” (Björn Afzelius). Filmarna Magnus Gertten och Stefan Berg har haft tillgång till ett ymnigt arkivmaterial och satt samman ett unikt porträtt, som visar nya sidor hos en lika motsägelsefull som folkkär artist.
Regi och manus: Magnus Gertten, Stefan Berg, Sverige 2014
Medverkande: Björn Afzelius, Mikael Wiehe, Marianne Lindberg De Geer m fl.
Längd: 100 min

MAGIC IN THE MOONLIGHT
Woody Allen är tillbaka med en romantisk komedi om Stanley Crawford, en arrogant och snobbig engelsman som får i uppdrag att avslöja ett möjligt svindleri. Situationen visar sig dock mer svårhanterad än han först trodde, och professionella och personliga komplikationer uppstår.
Historien utspelar sig på 1920-talet i södra Frankrike bland välbärgade herrgårdar och jazzhak på den exotiska Franska Rivieran under en tid då jazzen spred sig över världen.
Regi: Woody Allen, USA 2014
I rollerna: Colin Firth, Emma Stone, Simon McBurney, Eileen Atkins, Jacki Weaver
Längd: 97 min.Barntillåten

TUSEN GÅNGER GOD NATT
När Rebecca, som är en av världens bästa krigsfotografer, är ute på ett uppdrag blir hon allvarligt skadad. På hemmaplan har hennes man och dotter tröttnat på att hon ständigt utsätter sig för livsfara och ställer ett ultimatum: jobbet eller familjen.
Regi: Erik Poppe, Norge 2014
I rollerna: Juliette Binoche, Nikolaj Coster-Waldau, Lauryn Conny
Längd: 117 min. 15 år

MIMI & GRIGRIS
Trots ett förlamat ben som skulle ha hindrat de flesta, drömmer 25-årige Grigris om att bli dansare. Planerna kullkastas dock när hans styvpappa blir allvarligt sjuk. För att rädda styvpappan bestämmer sig Grigris för att börja arbeta åt bensinlangare. I N’Djamenas ljusskygga nattliv träffar Grigris den utstötta Mimi och de dras till varandra. Filmen var Tchads bidrag till Oscarsgalan 2014.
Regi: Mahamat-Solek Haroun, Frankrike/Tchad 2014
I rollerna: Souleymane Démé, Anaïs Monory, Cyril Guei, Marius Yelolo
Längd: 101 min. 15 år

MUREN
Omar är en ung palestinsk bagare som ständigt bryter mot lagen genom att med fara för sitt liv klättra över Israels höga separationsmur, eftersom hans flickvän bor på andra sidan av Västbanken. På nätterna riskerar han sitt liv i ännu högre grad. Som medlem av en grupp frihetskämpar (eller terrorister, beroende på åsikt) utför han och några barndomsvänner ständigt attentat mot israelisk militär. Efter att ha arresterats för mord går han med på att bli angivare åt israelerna. Men kan han verkligen förråda den sak han slåss för − och sina närmaste vänner? Muren blev Oscarnominerad 2014 och vann Juryns pris i Cannes.
Regi: Hany Abu-Assad, Palestina 2014
I rollerna: Adam Bakri, Lem Lubany, F Zuaiter
Längd: 86 min

STILL LIFE
En medelålders kommunalanställd har som uppgift att ordna begravningar till personer som saknar anhöriga. I hans arbete ingår även att söka efter närstående, något han tar på största allvar. Hans liv kretsar kring arbetet, han arbetar ensam, bor ensam och äter ensam. En dag kallas han till ett dödsfall som skett i en lägenhet mitt emot hans egen.
Regi och manus: Uberto Pasolini, Storbritannien 2014
I rollerna: Eddie Marsan, Joanne Froggatt, Karen Drury, Neil D’Souza, Andrew Buchan
Längd: 87 min

BOYHOOD
Filmad i korta perioder mellan 2002 och 2013 är Boyhood en banbrytande filmupplevelse. Vi får följa en familj, spelad av samma skådespelare filmen igenom, under tolv år. I centrum står Mason, som tillsam-mans med sin syster Samantha tas med på en känslomässig och gränsöverskridande resa från barndom till vuxenliv.
Regi: Richard Linklater, USA 2914
I rollerna: Ellav Coltrane, Ethan Hawke, Lorelei Linklater, Patricia Arquette
Längd: 165 min. 7 år

Kommentarer

Lämna ett svar