Hösten 2015

Du kan välja att bli medlem och se filmerna till  ett förmånligare pris, eller komma och se  enstaka filmer utan medlemskap.

*I höstens program introducerar vi en nyhet: A märkning, som visar att filmen klarar  Bechdel-testet. Då innehåller den minst  en scen där två kvinnor talar med  varandra om något annat än män.

Torsdagsbio : Jämna veckor med start den 17/9.
Plats och tid : Röda Kvarn, Bollnäs, 19.00.
Biljettpris: Medlemmar och ungdomar (t o m 20 år): 60 kr.
Icke medlemmar över 20 år: 100 kr.
Medlemskort: 100 kr per kalenderår (löses på plats innan filmerna).
Information: E-post: bollnas.filmklubb@helsingenet.com


JIMMY’S HALL
JIMMY’S HALL
Torsdag 17 september kl. 19.00
Mars 1932. Jimmy Gralton kommer  tillbaka till den irländska  landsbygden efter 10 års ofrivillig exil i USA. Hans mor Alice blir glad, liksom hans vänner. Men inte Fader  Sheridan eller Dennis O’Keefe, fascisternas ledare, för Jimmy är  aktivist på vänsterkanten. De försöker med alla medel att bli av med Jimmy och den bylokal som han har öppnat för en massa ”farliga” aktiviteter som sång och dans och målning och annat.
Regi: Ken Loach, Storbritannien, 2014.
I rollerna: Barry Ward, Francis Magee, Aileen Henry.
Längd: 109 min.


JAG ÄR INGRID
JAG ÄR INGRIDTorsdag 1 oktober kl. 19.00

Medlem får ta med en gäst gratis!
Med tre Oscars och sju nomineringar var Ingrid Bergman en av de starkast lysande stjärnorna under Hollywoods guldålder. 2015 skulle hon ha fyllt 100 år. Våren 2011 möts regissören Stig Björkman och Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini på filmfestivalen i Berlin. Isabella föreslår att han ska ”göra en film om mamma”. Resultatet är ett personligt och fängslande porträtt, som avslöjar en kvinna med obestridlig viljestyrka, stor talang och en för sin tid radikal syn på karriär, moderskap och kärleksliv.
Regi: Stig Björkman, Sverige, 2015.
I rollerna: Ingrid Bergman, Isabella Rosselini. Liv Ullman.
Längd: 90 min.


MANDARINODLAREN
MANADARINODLARENTorsdag 15 oktober kl. 19.00

Året är 1992. Inbördeskriget rasar i Georgien. l en liten by i bergen har alla estniska bybor flytt tillbaka till sitt hemland. Utom två; den åldrade mandarinodlaren Ivo och hans yngre medhjälpare Margus. Men till slut tränger sig kriget på även i denna gudsförgätna avkrok. Fick Golden Globe för Bästa utländska film.
Regi: Zaza Urushadze, Estland/Georgien, 2013.
I rollerna: Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Giorgi Nakashidze.
Längd: 87 min.


KVINNAN I GULD
A-märkning*
MANADARINODLARENTorsdag 29 oktober kl. 19.00

Femtio år efter att hon flytt andra världskrigets Wien, börjar Maria Altmans sin långa kamp för att återfå de dyrbara familjeklenoder som nazisterna beslagtog under krigsåren. Bland dem finns Gustav Klimts välkända porträtt av hennes moster Porträtt av Adele Bloch-Bauer 1, även kallad . Tillsammans med sin oerfarne men handlingskraftige advokat tar de sig an en långdragen rättstvist, som för dem djupt in i det österrikiska etablissemanget och ända upp i USA s högsta domstol. Filmen baseras på den sanna historien om Maria Altmans och hennes kamp för upprättelse.
Regi: Simon Curtis, USA, 2015.
I rollerna: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes.
Längd: 109 min. 15 år.

https://youtu.be/GHcgOi3Hvdw


TAIKON
Lördag 7 november kl. 14.00 Bild - Taikon 151107

Katarina Taikon, född 1932, växte upp i ett Sverige där romer levde ett kringvandrande liv, var illa sedda och utsattes för stark diskriminering. Det var en tid med skallmätningar, rasbiologiskt tänkande och tvångssteriliseringar.
Hon har kallats för Sveriges Martin Luther King.
Filmen Taikon är historien om kvinnan som lärde sig läsa och skriva som 26-åring, men blev en av Sveriges mest lästa författare. Den är också en berättelse om framväxten av det moderna Sverige, och de som lämnades utanför – romerna.
Genom unikt arkivmaterial och möten med familj och vänner tecknar filmen Taikon ett porträtt av en av våra mest älskade barnboksförfattare, men också av en karismatisk människorättskämpe och det Sverige som hon slogs mot, med och för.

Regi: Gellert Tamas & Lawen Mohtadi, Sverige 2015
Manus: Lawen Mohtadi & Gellert Tamas
Producent: Gellert Tamas


PHOENIX
A-märkning*
PHOENIXTorsdag 12 november kl. 19.00

Nelly har överlevt nazisternas koncentrationsläger men blivit så vanställd att hennes ansikte fått rekonstrueras med plastikkirurgi. Nu söker hon i efterkrigstidens Berlin efter maken som kan ha angivit henne.
Regi: Christian Petzold, Tyskland, 2014.
I rollerna: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf.
Längd 98 min. 15 år.


EN ANDRA CHANS
EN ANDRA CHANSTorsdag 26 november kl. 19.00

Poliserna och bästa vännerna Andreas och Simon lever väldigt skilda liv, men allt förändras när de båda kallas in för att reda ut ett bråk hos ett par knarkare och Andreas hittar parets spädbarn gömt och gråtandes i en garderob. Medan Andreas sakta förlorar greppet är det i stället upp till Simon att försöka hitta balansen mellan vad som är rätt och fel.
Regi: Susanne Bier, Danmark, 2014.
I rollerna: Nikolaj Coster-Waldau, Ulrich Thomsen, Maria Bonnevie.
Längd: 102 min. 15 år.


AVSKEDSFESTEN
AVSKEDSFESTENTorsdag 10 december kl. 19.00

Yehezkel bor tillsammans med sin hustru på ett ålderdomshem. De lever ett fridfullt liv, och när bäste vännen Max drabbas av en obotlig sjukdom, bestämmer de sig för att hjälpa honom till en fridfull död. Då ingen vill vara den som utför den slutgiltiga proceduren bygger Yehezkel en maskin som ger en barmhärtig lösning. Flera vill få maskinens hjälp att ta sig till den andra sidan, men när Yehezkels egen hustru vill använda den ställs han inför ett svårt moraliskt dilemma.
Regi: Sharon Maymon/Tal Granit, Israel/Tyskland, 2014.
I rollerna: Ilan Dar, Levana Finkelstein, Ze´ev Revach, Hanna Rieber.
Längd: 95 min. 15 år.

https://youtu.be/zXRntmGDgN8

Kommentarer

Lämna ett svar