Hösten 2011

THE KING’S SPEECH
Efter att kung Georg V dött och kung Edvard VIII abdikerat står prins Albert på tur att ta över den engelska tronen som kung Georg VI. Den nye kungen har dock ett stort problem, han lider av svår stamning och drar sig för offentliga framträdanden. När läkare misslyckas kontaktas den excentriske logopeden Lionel Logue som en sista utväg. Filmen fick fyra Oscars för bästa film, bästa regi, bästa manliga huvudroll, bästa originalmanus.

Regi: Tom Hooper, Storbritannien 2011
I rollerna: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pierce
Längd: 115 min
Barntillåten

KVINNORNA PÅ SJÄTTE VÅNINGEN
1960-talets Paris. Monsieur Joubert är en aningen stel och försiktig aktiemäklare som lever ett lugnt och korrekt liv med sin hustru i en fashionabel våning i ett flervåningshus. När de får en ny spansk hemhjälp som presenterar Joubert för sina kollegor, som alla delar en tjänstebostad på sjätte våningen, öppnas en ny, färgsprakande och sorgfri värld – till hans hustrus stora förtret.
Regi: Philippe le Guay, Frankrike, 2011
l rollerna: Fabrice Luchini, Sandrine Kiberlain, Natalia Verbeke
Längd: 104 min

RABBIT HOLE
Fyraårige Danny dör i en bilolycka. Vi möter hans föräldrar Becca och Howie åtta månader senare, mitt i den förlamande och uppslitande sorgen. Howie bearbetar sorgen efter sonen genom att klamra sig fast vid minnena av honom. Becca,
däremot, tröttnar på sorgeterapi och smärtsamma minnen av sonen. Hon vägrar att lyssna på råd och blir ovän med familjens hund, hon vill sälja huset och skynda vidare. Med precis skärpa och varm och säregen humor skildras Beccas och Howies sorgearbete på ett sätt du aldrig kunnat tänka dig.
Regi: John Cameron Mitchell, USA, 2011
I rollerna: Nicole Kidman, Aaron Eckhart, Dianne Wiest
Längd: 91 min
Ålder: 7 år

WINTER’S BONE
I en liten byhåla i Missouris vildmark bor familjen Dolly. Med en frånvarande far och en deprimerad mor är det sjuttonåriga Ree som sköter småsyskonen och håller ihop familjen. Då det visar sig att fadern har pantsatt huset som borgen för en villkorlig frigivning, och familjen kan förlora det om han inte dyker upp, så ger sig Ree ut för att söka rätt på honom. När Ree hamnar i de knarkkretsar där han har varit involverad upplevs hon som ett hot och det blir ett både svårt och riskabelt uppdrag.
Regi: Debra Granik, USA, 2010
l rollerna: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Garret Dillahunt
Längd: 100 min
Ålder: 15 år

BLACK SWAN
Liksom de flesta ballerinor kretsar hela Ninas liv kring balett. Hon är en av de starkast lysande stjärnorna i New York City Ballet Company och när det blir dags att ersätta prima ballerinan Beth i huvudrollen i Svansjön står Nina på tur. Men hon får oväntad konkurrens i nykomlingen Lily som imponerar stort på regissören med sin sensualitet och passion.
Allt eftersom de två rivalerna utvecklar en skruvad vänskap blir Nina mer och mer desperat och frågan är hur långt hon är villig att pressa sig själv för sin karriär. Natalie Portman vann en Oscar för sin roll i Black Swan.
Regi: Darren Aronofsky, USA, 2011
l rollerna: Natalie Portman, Winona Ryder
Längd: 108 min
Ålder: 15 år

GUDAR OCH MÄNNISKOR
Ett kloster högt uppe i bergen i Maghreb i Algeriet, någon gång på nittiotalet. Åtta franska kristna munkar lever i harmoni med sina muslimska bröder. Men våld och terror tar långsamt över regionen. Trots den stadigt växande faran som omger dem blir de allt mer övertygade om att stanna, vad det än må kosta…
Regi: Xavier Beauvois, Frankrike, 2010
I rollerna: Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Olivier Rabourdin
Längd: 123 min
Ålder: 15 år

TRE
Hanna och Simon har varit ett par i 20 år. De bor i Berlin, sida vid sida i en stridbar harmoni. De är attraktiva, moderna, mogna, barnlösa, kultiverade och jordnära. Affärer, längtan efter barn, att flytta ihop, missfall, att fly och återvända: detta par, denna kvinna och denna man, har lagt mycket bakom sig, men har inte så mycket framför sig. Detta är situationen när de, utan att känna till den andres handlande, blir förälskade i samma man, Adam.
Regi: Tom Tykwer, Tyskland, 2011
l rollerna: Sophie Rois, Sebastian Schipper, Devid Striesow
Längd: 119 min
Ålder: 15 år

Kommentarer

Lämna ett svar