Våren 2010

BRUSTA OMFAMNINGAR
Mateo är en blind, tillbakadragen filmregissör som går under namnet Harry Caine. Han får ett obehagligt besök och en anledning att minnas sitt förflutna. Smärtsamma, skamliga minne som undertrycks i familjen efter ett tragiskt dödsfall. Det hela utvecklar sig till en obehaglig historia där passion, svartsjuka och otrohet är svaret på varför Mateo en gång förlorade sin syn och varför hans kärlek dog.
Regi: Pedro Almodóvar, 2009
I rollerna: Penelope Cruz, José Luis Gómez, Blanca Portillo
Land: Spanien
Speltid: 128 min
Ålder: Barntillåten

Brúðguminn
Filmen Brúðguminn är historien om Jon, en universitetslärare som försöker reda ut hur han vill leva sitt liv och vem han är under en klar sommarnatt på ön Flatey, som är belägen i Breiðafjörður på västra Island. Brúðguminn är en dramakomedi om livets glädje och sökandet efter lycka, om än med bitterljuva undertoner, för det finns inget ljus utan strimmor av skugga.
Regi: Baltasar Kormákur, 2008
I rollerna: Hilmir SnærGuðnason, Margrét Vilhjálmsdóttir, Ólafur Egil Egilsson
Land: Island
Speltid: 96 min
Ålder: Barntillåten

Faustas pärlor
Fausta har levt med en mamma som utsatts för våld och terror. Sin historia och sitt öde har hon lärt sig genom mammas egna sånger och Fausta för traditionen vidare. När mamman dör måste Fausta lämna tryggheten i den lilla byn. Hennes arbetsgivare, en något kolerisk pianist med idétorka, snappar snart upp Faustas unika sånger och erbjuder en pärla för vare melodi. Pärlor som Fausta behöver för att ge sin mamma en värdig begravning.
Regi: Claudia Llosa, 2009
I rollerna: Magaly Solier, Susi Sánchez, Efraín Solis
Land: Spanien, Peru
Speltid: 100 min

Jag har älskat dig så länge
Juliette kommer ut från fängelset efter femton år och får en oväntad fristad hon sin lillasyster Léa. Livet utanför murarna är en svår utmaning för Juliette, men den iskalla fasad hon byggt upp under alla år börjar långsamt rämna.
Regi: Phillipe Claudel, 2008
I rollerna: Magaly Elsa Zylberstein, Kristin Scott Thomas, Laurent Grévill
Land: Frankrike
Speltid: 100 min
Ålder: Från 7 år

Julie & Julia
En tjej som hamnar i en 30-årskris beslutar sig för att starta ett gigantiskt matprojekt och börjar laga 524 maträtter allt enligt recepten i Julia Childs ”Mastering the Art of French Cooking”. Hon bloggar om sina missöden och kulinariska höjdpunkter, hamnar i ett matmecka och träffar nya vänner.
Regi: Nora Ephron, 2009
I rollerna: Meryl Streep, Amy Adams, Chris Messina
Land: USA
Speltid: 122 min
Ålder: Barntillåten

Milk
Efter ha flyttat till San Francisco från New York blir den medelåders Harvey Milk aktivist för homosexuellas rättigheter och även kommunpolitiker. Harvey Milk var den första homosexuella man som blivit val till en framträdande politisk post i USA. Hans seger fick inte bara en enorm betydelse för homosexuellas rättigeter; han ändrade också synen på mänskliga rättigheter och blev en hjälte i sitt hemland.
Regi: Gus Van Sant
I rollerna: Sean Penn, Emile Hirsch, Josh Brolin
Land: USA
Speltid:128 min
Ålder: Från 11 år

Away we go
Ett par som väntar sitt första barn färdas runt i USA för att hitta den bästa platsen för att starta sitt nya familjeliv. Under resans gång råkar man ut för en del missräkningar och överraskningar. Och så återupplivas bekantskapen med gamla släktingar och vänner, som hjälper dem att definiera och omdefiniera hur som ser på vad som är ett bra hem.
Regi: Sam Mendes, 2009
I rollerna: John Krasinski, Maya Rudolph, Jeff Daniels
Land: England, USA
Speltid: 98 min
Ålder: Barntillåten

Kommentarer

Lämna ett svar