Välkommen till Bollnäs Filmklubb
på Röda Kvarn


Startsida | Filmprogram | Röda KvarnOm oss | Kontakt

RÖDA KVARN

Bioverksamhet har förekommit i Bollnäs sedan 1907 då rörliga bilder visades i Godtemplarhuset beläget i kvarteret där Palladium ligger idag. Från 1915 visade C. A. E. Carlsson (Biograf-Carlsson) biofilm i ett stall intill dagens Röda Kvarn. På 1920-talet lät han bygga Palladium för biografverksamhet och därefter även Röda Kvarn i mitten på 1930-talet. Röda Kvarn är idag den enda biografen som fortfarande fungerar som biograf i centrala Bollnäs.

 

Både Palladium och Röda Kvarn ritades av arkitekten Carl Bååth som var den tidens stora stadsarkitekt. Han ritade även Sagabiograferna i Arbrå och Alfta. Röda Kvarn uppfördes i funkisstil som från 1930-talets början var den dominerande byggnadsstilen. Biograf-Carlsson, som var morfars far till dagens biovisare Lars-Åke Malmström, avled 1951. Något år innan hade Lars-Åkes pappa Åke tagit över biografverksamheten och familjen fortsätter att visa film för Bollnäsborna på Röda Kvarn.

Som kuriosa kan nämnas att biobiljetten kostade 1 krona och 10 öre vid invigningen av Röda Kvarn den 14 september 1936. Filmen som visades hette ”Johan Ulfstjerna” och hade haft premiär i Stockholm en vecka tidigare. I rollerna sågs bl a Gösta Ekman, Birgit Tengroth och Edvin Adolphson.

 

Under våren 2011 moderniserades biografen och är nu digitaliserad och utrustad för att kunna visa filmer i 3D. De nya ljudanläggningen är toppmodern och förhöjer biokänslan

 

Röda Kvarn har 249 platser, är handikappanpassad och har hörslinga.

 

Adress/kontakt Röda Kvarn
Långgatan 36
821 23 Bollnäs
Tel. 0278- 134 11
Fax. 0278-134 10

Röda Kvarns filmprogram hittar du på:
www.bollnasbio.se

_______________________________________________________________________________

ÅLDERSGRÄNSER UPPSATTA AV STATENS BIOGRAFBYRÅ

 

Barntillåten = Filmen får ses av alla åldersgrupper, med eller utan målsman*. 

 

Från 7 år = Man måste vara minst 7 år för att se filmen, i målsmans* sällskap får alla åldersgrupper se filmen.

 

Från 11 år = Man måste vara minst 11 år för att se filmen, i målsmans* sällskap måste man vara minst 7 år.

 

Från 15 år = Man måste vara minst 15 år för att se filmen, OAVSETT om målsman är närvarande. 15-års gränsen är absolut. Om en foajévärd eller annan biografanställd släpper in någon som är yngre så är detta ett direkt lagbrott. *Målsman är en person som fyllt 18 år.

FILM  ÄR  BÄST  PÅ  BIO!

Kontakta webmaster